Sahlgrenska och utekväll

Hej! Jag är betydligt sämre på att uppdatera här nu när jag bor i Göteborg märker jag..

I veckan har jag haft praktik på Sahlgrenska sjukhuset på avdelning 18 och 33. Avdelning 18 är kärlkirurgi, ex för patienter som har proppar i kärlen i benen och som måste rensas. Avdelning 33 är allmänkirurgi och liknar avd 137 där jag har jobbat innan.

Vi övar just nu på att ta anamnes (patientens berättelse) och göra en fullständig status (kroppsundersökning) på en patient under en timma och sedan skriva journal. Det är rätt kul men är ju väldigt likt det jag gjorde på KI innan jul.

Nästa vecka ska vi fortsätta öva måndag och tisdag sen kommer vi ha praktiskt prov på något annat sjukhus eller vårdcentral på onsdag eller torsdag.

I helgen har jag och Fredrik träffat Simon och David ute på en bar i Vasa, och annars har vi tagit det rätt lugnt.

Om en vecka börjar vi en ny kurs, infektion, och då blir det både föreläsningar, laborationer och praktik!

Alla hjärtans dag och Åh

Hej! Bättre sent än aldrig att lägga upp ett nytt blogginlägg tänker jag…

Förra veckan spenderades några dagar på Åh stiftgård i Ljungskile. Där var vi på ett ”samtalsinternat” som är obligatoriskt för alla på Göteborgs universitet som läser termin 5 på läkarprogrammet.

Där delades vi in i grupper om sju och tillsammans med en psykolog eller terapeut så satt vi och pratade igenom olika känsloladdade eller traumatiska händelser i livet. En person berättade medan en annan frågade och allting spelades in på videofilm som vi sedan spelade upp i gruppen. Psykologen analyserade då hela samtalet som varför man ställde just den frågan eller vad man tänkte på när man bytte sittställning.

Det var några tunga och intensiva dagar men rätt intressant! Utöver alla samtal så var det väldigt gos mat som serverades och det var superfint och kallt väder alla dagarna.

I helgen var jag hos Amanda och klippte och färgade håret lite ljusare och i lördags tittade jag, Fredrik, Amanda och Tobi på melodifestivalen och gick sedan ut till andra Långgatan.

Mån-tis den här veckan har vi haft föreläsningar och även en heldag med besök av Röda korset. Det var väldigt intressant och lärorikt. Dels var det en föreläsning om hur många människor som är på flykt, vilka länder de flyr från och till vilka länder det kommer mest flyktingar. Jag trodde Sverige tog emot rätt många flyktingar men vi kommer först på plats nr 26 av de länder som tar emot först..

Vi fick även spela ett ”spel” där man var indelade i grupper ”familjer” där alla hade sin egna roll. Det gick ut på att vi skulle fly från Sverige till Marocko och man fick ta olika val längs vägen för att försöka komma fram till slutmålet. Det visade sig vara extremt svårt utan att bli av med alla ”pengarna”, att familjen skulle hålla ihop och att man inte blev skadad eller dog på vägen i ex en gummibåt. Det slutade iaf att jag och ”min familj” hamnade hos migrationsverket i Marocko där vi satt och ljög om att vi var turister istället för asylsökande.. Mycket lärorikt!

Det var även en kille som föreläste för oss som berättade om när han flydde från Syrien för 4 år sedan och hur hans väg till Sverige var.

Idag och resten av veckan ska jag vara på vårdcentralen i Borås igen. Idag hade vi patientmöte där vi filmades och sedan tittade igenom tillsammans med resten av gruppen och handledaren.

På kvällen lagade jag och Fredrik god mat och nu är det sovdags, god natt!

Vårdcentral och fredag

Hej! Den här veckan har vi haft två dagar med föreläsningar om hur man lyssnar på hjärta mm. Ons-fredag är jag på en vårdcentral i Borås. Den är jättebra och handledaren är väldigt duktig! Vi har träffat patienter och spelat in videofilmer där man sedan får feedback från klasskamraterna och handledaren.

(En av veckans måltider, pannbiff med vitkålsgratäng och pepparsås)

Just nu bor jag och Fredrik på Linnégatan då mamma och Fredrik är i Thailand. I helgen vet jag inte riktigt vad jag ska hitta på men vi får se!