Dugga och Olssons skor

Hej! Ja förra veckan och helgen gick väldigt fort. Vi hade ett patientmöte till på hjärtavdelningen förra veckan, och igår träffade jag en patient på gastroavdelningen. I helgen var jag och Linnéa ute på Olssons skor i fredags och lördag-söndag pluggade jag inför duggan vi hade idag. Det var rätt kort och lätt så det kändes bra!

Nu ska jag strax möta Sofie och Lovisa för att äta middag på Kungsholmen. Imorgon ska vi ha lite föreläsningar om röntgen och på eftermiddagen blir ytterligare ett patientmöte.

Humlegården och Biljardpalatset

God morgon! I tisdags var jag ledig eftersom några andra från min grupp hade sitt patientmöte då. Jag passade på att tvätta, städa och plugga och tog även en långpromenad i stan. Gick bl a runt i Humlegården och det var så fint där med all snö!

Igår hade vi föreläsningar om röntgen, sen seminarium om detta. Efter skolan åkte ett gäng tjejer från Danderyd till en bar på Kungsholmen som heter Theodoras där vi åt mat. Därefter gick vi till biljardpalatsen och spelade spel och drack öl, jättekul!

Nu är jag på tunnelbanan mot sjukhuset. Idag har vi föreläsning om reumatiska sjukdomar, seminarium i endokrinologi och sen om inflammation och proteiner. Ikväll ska jag tillbaka till KBT-mottagning också!

Gbg och patientmöte

Hej! I fredags åkte jag till Gbg och hade en jättemysig helg där. Det var massor av god mat, snö och mys.

Idag hade vi PBL med nya patientfall som var lite kluriga men intressanta. Därefter en föreläsning om endokrinologi (hormonsystem) och på eftermiddagen träffade jag en patient på hjärtavdelningen. Det kallas ”sit in” och handledaren satt då med och tittade på hur jag skötte patientmötet och undersökningarna. Efteråt fick jag lite feedback och det gick jättebra! Måste tänka på att inte sitta i kors med benen däremot…

Under kvällen blev det matlagning (en variant av farmors kycklinggryta i ugn) och lite städning. Imorgon är jag faktiskt ledig då några andra från min grupp har sina patientmöten, skönt!

Blev godkänd på ekg-duggan också så det var skönt. Nästa som står på tur är en dugga i klinisk kemi på tisdag där fokus ligger på att tolka eller välja labsvar som är relaterade till olika sjukdomstillstånd.

God natt!

Ekg-dugga och ugglan

Hej! Den här veckan har varit väldigt lång och tröttsam. Har haft en kort kurs (mån-tors) på Karolinska sjukhuset i mikrobiologi. Den var inte så bra och var inte så lämpligt placerat i schemat då vi hade olika obligatoriska seminarier fram till 2 h innan ekg-duggan igår. Vi har gjort några laborationer under kursen också som att titta på olika bakterieodlingar vid urinvägsinfektioner, har testat våra blodgrupper (A+ var jag), tagit prov från halsen för att hitta grupp A Streptokocker mm. Själva duggan kändes sådär, vi i klassen tyckte den var rätt svår jämför med de gamla duggorna som vi har fått öva på, men fick hyfsat samma svar som de andra så det är väl bra.. Igår efter duggan åkte jag på nytt KBT-möte och gick igenom förra veckans ”läxa” och pratade mer om spindlar. Efter det gick jag och några tjejer från Danderyd till Ugglan, som är en bar på söder, och spelade spel och drack öl.

Nu är jag på Danderyd och ska ha ett ”Dr House-seminarium” där man får olika prover från patienter och ska ta reda på vilken sjukdom de lider av.

Efter skolan åker jag till Göteborg igen!

Gbg och karolinska sjukhuset

Hej! I fredags hade vi PBL, föreläsning om plasmaproteiner och sen träffade vi varsin patient från hjärtavdelningen som vi fick ta anamnes och status på. Därefter åkte jag med tåget till Gbg! Hade en jätterolig helg hemma som vanligt, men goda middagar, fars dag-brunch och shopping!

Kom tillbaka till Stockholm igår kväll och idag började vi en ”minikurs” på karolinska sjukhuset i mikrobiologi (igen..) som håller på fram till torsdag. Dagen var extremt lång och vi gick igenom saker som vi nog har hört minst tre gånger redan under utbildningen, men det är obligatoriska dagar så man måste vara där ändå. Idag pratade vu bl.a. om borrelia, mag-tarminfektioner, hudinfektioner och skelettinfektioner. Under kvällen har jag pluggat en del eftersom vi har ekg-tenta på torsdag..

Nu ska jag sova, god natt!

Röntgenrond och patientmöte

Hej! Igår hade vi vad som kändes som den längsta dagen på Danderyd hittills. Förmiddagen bestod av föreläsningar om röntgen och efter lunch satt vi på en ”röntgenrond” där en röntgenläkare visar upp patientfall på en stor skärm som diskuterades. Efter det hade vi det sista seminariet i ekg innan tentan på torsdag.

På kvällen gjorde jag en väldigt lätt och snabb pasta med tomat, mozzarella, pesto + grädde, salt och peppar. Jättegott!

Idag hade vi faktiskt sovmorgon innan en föreläsning om diabetes och blodfetter med fokus på labprover. Under lunchen blev klassen bjudna på lunch av avdelningen klinisk kemi på sjukhuset som samtidigt hade en föreläsning om klinisk kemi (och raggade nya läkare dit..).

Efter lunch hade vi vårt första patientmöte på sjukhuset! Vår handledare Lisa jobbar på en hjärtavdelning så hon hade valt ut varsin patient till oss i gruppen som vi fick ta fullständig anamnes och status på. Jag pratade med en jättegullig farbror och det gick väldigt bra. Därefter redovisade vi våra ”fynd” i gruppen (som blåsljud på hjärtat, pittingödem, gulsot mm).

Efter skolan åkte jag till Stockholms Universitet och gick på ett till KBT-möte. Idag var fokus på ”allmän” psykisk ohälsa och sedan fick jag en hemläxa tills nästa vecka där jag ska registrera och redovisa alla tillfällen när jag tänker på spindlar, hur obehagligt det är samt hur mycket jag undviker dessa situationer. Har nog redan skrivit ner 5 tillfällen och det har bara gått några timmar haha.

Imorgon ska vi ha PBL igen i gruppen, på eftermiddagen ska vi träffa nya patienter och efter skolan åker jag äntligen till Gbg igen! God natt!

Tacomys och KBT

Hej! Igår hade vi först PBL i små grupper där patientfallen handlade om bröstsmärtor. Efter lunch hade vi föreläsning om hur man lyssnar på hjärtat och känner igen olika blåsljud. Därefter hade vi hjärt- och lungstatus på varandra och det var kul! Efter skolan åkte jag till Stockholms Universitet där jag träffade en psykologstudent och hade mitt första KBT-samtal (kognitiv beteendeterapi) för att försöka bli av med min spindelfobi. Det var intressant och jag fick berätta om senaste upplevelserna, berätta om de värsta sorterna mm.. fick även en ”läxa” att fylla i massor av papper tills nästa gång, nästa möte blir på torsdag!

På kvällen pluggade jag lite och mötte upp Adina som kom och lämnade några växter som jag ska ta hand om i några veckor när hennes lägenhet byggs om.

Idag hade vi föreläsning om journalskrivning och efter lunch hade vi några timmar på oss att öva ett helt status på varandra (kontrollera allmäntillstånd, lymfkörtlar, sköldkörteln, hjärta, lungor, buk, perifera pulsar och nervstatus). På torsdag ska vi ha vår första egna patient och då ska vi kontroller allt detta + ta anamnes och skriva journal.

Tog en promenad till vattnet precis nedanför sjukhuset på lunchen. Det är så mysigt och fint där!

Efter skolan åkte jag, Adina och Lovisa hem till Lovisa i västra skogen och lagade tacos och pluggade sedan till ekg-tentan nästa vecka, så mysigt!

Nu ska jag sova, god natt!

Tapas och julfika

Hej! I fredags hade vi föreläsningar om hjärta och lungor. På eftermiddagen kom mamma och Fredrik hit och vi gick ut på en promenad. Vi åt sedan på en jättegod italiensk restaurang i stan som heter da Peppe! Här är lite bilder från den goda maten:

Igår gick vi först till Mr cake och träffade sedan Amanda och Tobi och gick på stan. På kvällen åt vi tapas på Aqui som är jättebra!

Idag åkte mamma och Fredrik hem till Gbg på förmiddagen och sen kom Amanda och Tobi förbi på en julfika innan de också skulle tillbaka hem. Under kvällen har jag gjort flera matlådor med lax och ris, tvättat och pluggat. Nu ska jag sova för imorgon blir en väldigt lång dag i skolan. God natt!

EKG och statusövningar

Hej! Har varit så trött på kvällarna så har somnat innan det blivit något inlägg här. Nu har vi börjat med statusövningar i skolan så i tisdags gick vi igenom palpation av lymfkörtlar, blodtryck och palpation av thyroidea (sköldkörteln). På eftermiddagen började vi med något som heter PBL = problembaserat lärande, där man sitter i små grupper och får patientfall som man ska lösa. Det var lite rörigt men intressant. Det gäller bara att alla i gruppen orkar stå ut med varandra för vi ska hålla på med detta rätt mycket..

I onsdags hade vi föreläsning om bukstatus, rektalundersökning, bröstubdersökning och mun och svalg. Vi övade bukstatus på varandra och hade även en föreläsning om lever, pancreas (bukspottkörteln) och tarmarna. På kvällen var jag, Adina och Lovisa hemma hos mig och pluggade inför EKG-duggan.

Igår hade vi två seminarium om njuren och om levern. Leverseminariet var jättebra! Därefter gjorde vi neurologisk status på varandra där man kontrollerar motorik och sensorik.

Nu sitter jag i skolan och har haft föreläsning om hjärtinfarkt och kärlkramp. Strax ska vi göra hjärt- och lungstatus på varandra. Idag kommer även mamma och Fredrik hit och ska stanna över helgen!