Helgen och introgasquen

Hej! I torsdags hade vi mentordag då jag träffade min handledare på Södersjukhuset. Vi gick igenom hur man ger ett svårt besked och sedan hade vi enskilda samtal om vår utveckling.

Kvällen gick jag och Amanda ut och åt tapas med Lisa och Leon på Mondo tapas. Det var supergott förutom att det var lite mycket vitlök i vissa rätter.

På fredagen var jag på praktik på Östermalms vårdcentral. Det var en rolig dag faktiskt med intressanta patienter. Annars brukar det vara rätt långtråkigt..

På kvällen hade jag, Amanda, Lisa och Leon tacokväll hos mig. Mysigt! Amanda passade även på att färga mitt hår.

På lördagen gick jag och Amanda till Mr cake (igen) och åt massa gott. Därefter blev det en promenad till stan där vi fixade lite saker. På kvällen hade jag lite förfest innan vi gick till skolan på Introgasquen. Det var roligt! Tog tyvärr inga bilder dock..

På söndagen åkte Amanda hem och jag tvättade, städade och tog det lugnt.

Idag hade vi ett seminarium om hemostas (blodsjukdomar) och ett om EKG som gick bra. Tog en promenad ner till vattnet också i en håltimma med några klasskamrater. Det är väldigt fint runt Danderyds sjukhus!

På kvällen lagade jag indisk linsgryta som blev helt okej, men nästa gång ska jag ta lite mindre kummin bara. Har även pluggat lite och nu ska jag sova strax. Blev förresten godkänd på farmakologi/mikrobiologitentan!

God natt!

Blodanalys och kusinbesök

Hej! I tisdags hade vi en heldag med blod. Vi analyserade vårt egna blod i mikroskop och räknade olika vita blodceller. Därefter hade vi ett långt seminarium om olika blodsjukdomar.

På bilden är de rosa cellerna röda blodkroppar (erytrocyter), de små lila prickarna är blodplättar (trombocyter) och den stora med tre lila prickar som ser ut som ett ansikte är en speciell vit blodkropp (neutrofil) som äter upp bakterier och virus.

Igår hade vi en lång dag igen med genomgång av all bilddiagnostik som finns, ex röntgen, MR, ultraljud, skint mm. Under eftermiddagen var det först genomgång av olika koagulationsprover och när de ska tas, sen genomgång av njuren.

På kvällen kom Amanda till mig efter någon frisörgrej och hon ska bo hos mig fram tills på söndag!

Idag på morgonen var jag och fixade ett e-tjänstekort till Danderyd som man måste ha för att komma in överallt, därefter en sväng till KI för att hämta upp tjänstgöringsintyg för anatomitutor. Nu sitter jag på bussen till Södersjukhuset där jag ska träffa min handledare och min basgrupp för att prata. Det gör vi en gång per termin och brukar vara rätt roligt.

Vi hörs!

Finbesök och ultraljud

Hej! I helgen hade jag finbesök av Fredrik. Vi hade det jättemysigt och åt massa god mat haha. Det blev bland annat ett besök på mr Cake där allt var lika gott som vanligt!

Igår efter Fredrik åkte hem lagade jag lite mat och hängde sedan i soffan resten av kvällen. Prövade att göra sås på créme fraiche med smak av fetaost och soltorkade tomater, jättegott!

Idag hade vi först ultraljud på hjärtat. Då fick vi sitta med en ultraljudsmaskin mot en klasskamrat och försöka se hjärtat ur olika projektioner. Det är väldigt svårt men jätteroligt! Bild från Google för att visa hur det ser ut:

Därefter gjorde en i min grupp ett arbetsprov där hon cyklade så intensivt hon orkade samtidigt som testen av gruppen tog alla viktiga parametrar som ekg, blodtryck, puls, andningsfrekvens mm.

Under dagen var jag även med i en telefonintervju angående min spindelfobi så förhoppningsvis ska jag börja gå på möten för detta under denna terminen så det kan försvinna..

Under eftermiddagen hade vi ett seminarie om ekg och under kvällen har jag bara tvättat och kollat igenom lite saker inför imorgon.

God natt!

EKG och venprovtagning

Hej! Igår hade vi en heldag med EKG på sjukhuset. Vi hade både föreläsningar om det och sedan tog vi EKG på varandra som vi skulle tolka. Det är rätt svårt med EKG-tolkning men väldigt roligt! Sjukhuset bjöd även på lunch till alla studenter, lyxigt! På kvällen lagade jag lite mat och pluggade.

Idag har vi haft venprovtagning på förmiddagen och därefter föreläsning om ultraljud på hjärtat (ekokardiografi) och hur man tolkat arbets-EKG (när en person cyklar på maxpuls). Kul att få sticka lite igen!

Nu är det sovdags innan en ny dag på sjukhuset imorgon. Då ska vi ha fler föreläsningar om arbets-EKG och kroppens metabolism. På kvällen kommer Fredrik och stannar över helgen!

Tenta, Danderyd och julmys

Hallo! Igår gjorde jag ju tentan i mikrobiologi och farmakologi. Den var väldigt lång och det var ett par frågor jag inte visste men kändes helt okej ändå. Efter tentan gick jag och några klasskamrater till ett café på Odenplan och satt i solen i t-shirt (!!) för det var så soligt och härligt. Därefter tvättade och städade jag och sedan gick jag och Linnéa till baren Peppar och tog en öl.

Idag var första dagen på den nya kursen ”medicinsk diagnostik” på Danderyds sjukhus. Vi hade först intro där alla lärare presenterade sig och därefter var det rundvandring på sjukhuset. Det kan ju bli lite knepigt för mig att hitta till alla ställen där men själva sjukhuset var jättefint och kändes lagom stort. Allting var väldigt förberett och kursen verkar vara jätterolig! Bl a så ska vi läsa mycket om EKG (och ha tenta på detta), läsa om provsvar, röntgen, få ”egna” patienter, öva på ultraljud på hjärtat, venprovtagning, mikroskopering, arbetsprov i EKG mm.

Studenterna har en egen våning på sjukhuset med föreläsningssal, matsal, kaffeapparater, bibliotek och massa andra saker.

Efter rundvandring och fotografering hade vi föreläsning om EKG. Detta är väldigt intressant men också väldigt svårt!

Under kvällen hade jag och några tjejer i klassen julmys hos mig då det snart är dags! 🙂

Vi bakade lussebullar och knäck (som blev kola istället), drack glögg och lyssnade på massa härlig julmusik. Så mysigt!

Nu ska jag sova innan en ny dag på Danderyd, god natt!

Yoga och plugg

Hej! Igår hade vi de sista föreläsningarna på kursen om vaccin. Nu är vi lediga fram tills på måndag då vi har tenta i mikrobiologi och farmakologi. Efter skolan gick jag på det sista yogapasset på mitt pröva-på-kort som jag hade där. Var på ett jättebra pass både i måndags och igår så det var skönt att avsluta så!

Nu är Linnéa här och vi ska börja tentaplugga. På måndag är tentan som sagt, och på tisdag börjar vi ny kurs på Danderyds sjukhus så nu är sista dagarna på skolan färdiga!

Gbg och tentaplugg

Hej! I fredags hade vi den sista labben i skolan och vi skulle analysera vilka bakterier vi har odlat fram. Kanske inte det roligaste hittills i skolan.. Helgen i Gbg var toppen som vanligt.

Igår och idag hade vi föreläsningar föreläsningar om virus och bakterier, och imorgon är sista dagen med föreläsningar innan tentan på måndag. Imorgon har vi även ett obligatoriskt seminarium om immunförsvaret och jag och Linnéa satt hemma hos henne och förberedde oss efter skolan.

Burkar med olika parasiter (maskar mm) som vi behövde kolla på under labben.

Nu ska jag sova, god natt!

Bakterier och peppar

Hej! I tisdags hade vi föreläsning om depression och lab på eftermiddagen. Vi fick själva ta prov från näsa, munhåla och avföring för att odla fram vilka bakterier man har.. lite speciell lab!

På kvällen gick jag och Adina på yoga och det var så mycket folk att yogamattorna nästan låg på varandra. Sjukt varmt och trångt, och en kille fick springa ut att spy tillslut.

Nu börjas det med julbelysningen på Roslagsgatan!

Här är plattorna från igår när bakterierna hade växt under natten. Imorgon är sista labben så då får vi se vilka bakterier som finns!

Igår var ju kanelbullens dag och rektorn bjöd på kanelbullar, trevligt!

Nu är jag på väg till en bar, Peppar, för att möta Linnéa och ta en öl. Imorgon bär det av till Gbg!

Mr cake och tarminfektioner

Hej! Slänger upp ett sent inlägg här innan jag ska sova. I söndags var det fint väder här i Stockholm så jag och Linnéa tog en långpromenad och en fika på Mr Cake som är Roy Fares nyöppnade café här i Vasastan. Mysigt! På kvällen pluggade jag lite och gjorde matlådor med lasagne.

Idag var det skola och föreläsningar om tarminfektioner hela dagen. Kanske inte de roligaste föreläsningarna hittills, men men.

Imorgon har vi sovmorgon och sedan en föreläsning om depression . På eftermiddagen har vi lab om bakterier..

God natt!