Plugg plugg och fika

Hej! Ja tentapluggandet rullar på.. Senaste dagarna har vi hållit oss mer inomhus eftersom det har regnat så mycket. Idag gick vi i alla fall till ett café och satt utomhus i ösregn och förhörde varandra.

Jag har även börjat packa inför hemresan men det är ju en hel del som ska med.. 

God natt! 

Tentaplugg och utgång

Hej! Senare dagarna har bestått av tentaplugg med Linnéa. Vi har passat på att gå runt i Stockholm under tiden som vi förhör så nu har jag sett massor av nya ställen. Det har inte alls känts så jobbigt ned plugget faktiskt då vi har kunnat vara ute i solen varje dag. I fredags passade vi även på att gå ut på Oxid på kvällen.




Grannkatten

Några suddiga bilder från snapchat! Imorgon är det sista dagen med nya saker som vi ska lära oss, sen är det två dagars repetition innan tentan på fredag!

Plugg och flygande Jakob 

Hej! Igår blev det plugg med Linnéa igen. Vi gick runt i Vasastan och förhörde varandra på lever-, gall- och bukspottskörtelsjukdomar samtidigt som det var sightseeing. Vi var bl a i Vasaparken och Vanadislunden. 


Så många fina träd och blommor nu!
 

På kvällen lagade jag en omgång med flygande Jakob, mums! 


Nu är jag på väg till Linnéa igen och idag blir det neurosjukdomar som ska pluggas in! 

Mikroskoperingsprov och lövbiff

Hej! Igår hade jag muntligt prov på morgonen vilket jag höll på att missa då det var fel på tunnelbanan. Men efter en springtur från Sankt Eriksplan till Karolinska sjukhuset så kom jag fram i tid till slut.. 

Provet gick bra som tur var. Jag fick två preparat att identifiera: 

en bild på en livmoder med endometrios. Det ska bara finnas körtlar i innersta lagret men på den här bilden är det även körtlar och speciell vävnad i muskellagret utanför. Man skulle även kunna symtom och annat om sjukdomen.

Det andra preparatet var:

Fibroadenom – som är en godartad tumör i bröstet där bindväv har börjat växa och trycker ihop körtelgångarna. Vanligt hos yngre kvinnor!

Gjorde några matlådor igår med lövbiffgryta och kanterell-créme bonjour, mums! 

Nu är jag hos Linnéa och pluggar inför tentan! 

Helgen och mikroskoperingsplugg

Hej! Har varit lite dålig på att uppdatera de senaste dagarna. Förra veckan var vi på Huddinge sjukhus och pratade om döden. Detta är i princip det enda tillfället när vi pratar om det så det var intressant. Vi fick först gå igenom hur man dödsförklarar någon (genom att lyssna på hjärtat och kontrollera pupillreflexer) och därefter hur man fyller i dödsbevis och dödsorsaksintyg. På eftermiddagen satt vi i grupper och diskuterade hur man hanterar ledsna anhöriga, hur man ”stänger av” sina egna känslor mm. Intressant dag! 


I fredags hade vi vårdcentralsdag vilket var rätt segt då det inte var så många patienter inbokade. 

På kvällen kom Fredrik hit så vi åt på Jensens Böfhus och hade sedan lite picknick i Hammarbybacken. Den var inte helt lätt att ta sig upp för! 


På lördagen var vi på stan och träffade Amanda, Tobi, Lisa och Leon. Vi åt lunch på Tacobar och åkte sedan hem till Lisa innan vi gick ut och åt på ett jättegod tysk restaurang på Södermalm! Efter det gick vi till ugglan och spelade boule och pingis. Igår åkte Fredrik hem och tog med sig massa packning för mig till Gbg och därefter åkte jag till Linnéa och pluggade. 


Just nu har vi en pluggpaus innan vi ska fortsätta med mikroskoperingsplugg. Imorgon har vi nämligen prov på det! 

Hud och ögonfransar

Hej! Idag gjorde jag ögonfransarna på en salong i stan. Det blev väldigt bra men jag får se om jag står ut med det i längden. 

Efter det gick jag till Linnéa och åt lunch sen till skolan för att vara med på hudföreläsningen som blev framflyttad tills idag. Efter skolan har jag pluggat lite och ätit. 

Norra Bantorget. 

Olssons skor och Vaxholm 

Hej! I fredags var jag anatomitutor, vilket var jätteroligt, och på kvällen träffade jag mamma och Fredrik och åt tapas på Aqui på Sveavägen. Det är så god mat där och väldigt stora portioner. Vi hade fem tjejer bredvid oss som beställde in över 30 rätter som täckte hela bordet.. Det var inte mycket som blev uppätet där! Jag tog chevréost på bröd och quesedillas. Mamma tog kycklingspett och patatas bravasen på bilden. 


Efter middagen åkte jag hem till Linnéa och sedan gick vi och Adina ut till Olssons skor vid Odenplan. Jättebra kväll!


I lördags tog jag, mamma och Fredrik en båttur till Vaxholm på morogonen och var där under dagen. På eftermiddagen tog jag en promenad hemåt och var hemma resten av kvällen. 

Det var så fint under en av broarna till gamla stan! 

Igår packade jag ner massa grejer från rummet som mamma och Fredrik tog med sig till Göteborg när de åkte hem på morgonen. Därefter åkte jag till Linnéa och pluggade och på kvällen gick vi på bio på söder och såg Skönheten och odjuret. 


Nu är jag på väg till Karolinska sjukhuset för två obligatoriska seminarier! 

Anatomi och finbesök 

Hej! Igår hade vi först föreläsningar gyn och därefter om skelett- och mjukdelssjukdomar. 

Röntgenbild underifrån i buken där det stora svarta är en stor tumör i fettvävnaden!
Svaret var sjukdomen osteogenisis imperfekta, vilket innebär fel på kroppens kollagen -> mjukt skelett
Brist på vitamin D -> minskat kalciumupptag från tarmen och njuren. Kroppen tror då att det är kalciumbrist och börjar bryta ner skelettet för att frisätts mer kalcium -> böjliga ben

Idag hade jag mitt första pass som anatomitutor. Började kl 8 och höll på fram till 14 så det blev en lång dag med 3 olika studentgrupper. De arbetade framförallt på armarna och sedan blev det repetition av allt som de kommer ha på sitt preparatförhör. Istället för att ha flera korta pass så har jag ett långt imorgon med och sen är det slut på det för den här terminen! 


På kvällen träffade jag mamma och Fredrik som är här över helgen, och åt middag på grekiska Esperia på söder, jättegott och mysigt! 


Nu är det sovdags och jag hoppas på bättre sömn än förra natten, god natt! 

Hagel och gynekologi

Hej! Igår hade vi mikroskopering och därefter föreläsningar om neuropatologi. Det har varit väldigt kallt hela gårdagen och på eftermiddagen kom det ett rejält hageloväder.


Hjärnhinneinflammation
Olika demenser
Man vet inte säkert varför en person får Parkinsons sjukdom men det finns flera teorier. Leder till nedbrytning av dopaminproducerande områden (basala ganglier) och man får mindre dopaminfrisättning i hjärnan. Dopamin är nödvändigt vid rörelseaktivering. Behandlas med ett förstadie till dopamin som kan gå igenom blodhjärnbarriären.

Skillnaden på en frisk hjärna och en med alzheimers sjukdom


Under kvällen pluggade jag lite och tog det lugnt. Just nu har jag föreläsning (med diskussionsstund) om kvinnliga genitalia och olika sjukdomstillstånd.