Obduktion och handledardag

Hej! Ska uppdatera lite om vad jag har haft för mig i veckan. I helgen var jag i Gbg och hade det jättebra som vanligt. Var ute och träffade massa vänner som jag inte har sett på länge så det var roligt. I måndags och tisdags hade vi föreläsningar om hjärt-kärlsjukdomar och på tisdag morgon var jag även med på en obduktion vilket är obligatoriskt på den här kursen. Det var på Karolinska sjukhuset och tog ca 2,5 h. Det var väldigt intressant då personen hade flera patologier som bråck i magsäcken, gallstenar, njurstenar och lunginflammation. På eftermiddagen var det introduktion på skolan för anatomitutorerna. Vi gick igenom schemaläggning, uppgifter, lön mm. Igår satt jag och Linnéa och pluggade hela dagen och på eftermiddagen var det introduktion igen men då i dissektionssalen där vi gick igenom vart allt material låg, hur man ska göra om någon student mår dåligt osv. På kvällen tvättade jag och pluggade lite. 
Idag har vi haft mentorsdag då jag och min grupp träffade vår mentor och gick igenom våra bra sidor och ”förbättringssidor” och även gjorde lite minnesövningar. Nu ska jag strax fortsätta plugga om hjärtsjukdomar, hej då! 

Amanda, jag och Alice

På Järntorget
Utbuktning på artär pga försvagad kärlvägg
Kan ske vid rökning, inte så trevligt..

Hjärt-kärlsjukdomar och cirkulation 

Hej! Idag hade vi föreläsningar om cirkulationen och hjärt-kärlsjukdomar. 

Svullnad vid lymfkörtelborttagning (armen) och parasitsjukdomar
Hypertoni = högt blodtryck
Här har vi föreläsningar nu på Karolinska sjukhuset.

Imorgon ska jag vara med på obduktion på morgonen på sjukhuset, sen är det dags för fler föreläsningar om hjärta-kärl. På eftermiddagen är det introduktionsmöte inför anatomitutorjobbet så det kommer nog ta hela kvällen. 

KS och bröstcancer 

Hej! Igår hade jag först mikroskopering där vi tittade på olika cancerdrabbade organ. På eftermiddagen hade vi flera föreläsningar om bröstcancer, så det blev en lång dag! Under kvällen gjorde jag matlådor, städade och packade ner massor av saker från rummet som ska till Göteborg. Får börja ta hem lite saker nu för jag kommer inte åka hem lika mycket i maj pga mycket plugg inför sluttentan då. 

Lärandemål inför eftermiddagen
Nu går jag förbi detta varje dag istället!
Det blev kyckling med paprika, bönor och morötter, spenat och kokosflingor med wokkryddor och ris!

Idag hade vi föreläsningar om lungcancer på förmiddagen och eftermiddagens föreläsningar om hudcancer blev inställd. Nu sitter jag på tåget till Gbg! 

Födelsedag och tenta

Hej! Idag på förmiddagen hade vi tenta om immunsystemet, inflammation, cancer och lite annat blandat. Det kändes rätt bra faktiskt och det hade varit väldigt skönt om jag klarade den! Vi har även fått svaret på förra tentan om nervsystemet och den klarade jag, wohoo!

Efter tentan hade vi lunch och sen splittrades klassen på hälften. Vi som ska ha kommande kliniska terminer på Danderyds sjukhus eller Karolinska sjukhuset började direkt efter tentan på nästa kurs. Den kommer vi ha på Karolinska sjukhuset fram till början av juni innan sluttentan. 

De som kommer ha praktik på Södersjukhuset eller Huddinge sjukhus börjar imorgon och kommer hålla till på Huddinge. 

Efter introduktion till nya kursen, patologi, på KS så gick jag och Linnéa hem till henne där jag fick födelsedagspresenter och senare gick vi och åt tapas på Sthlm tapas. 

Nu ska jag sova och imorgon har jag mikroskopering på förmiddagen och sedan föreläsningar. God natt! 

Påsk och tentaplugg

Hej! Just nu sitter jag hemma hos Linnéa och tar en paus i tentaplugget. Påsken har varit jättemysig och det var himla skönt att vara hemma ett par extra dagar. 

Imorgon är det tentadags på förmiddagen och efter lunch börjar vi ny kurs – patologi (den sista för terminen). Halva klassen kommer vara på Karolinska Sjukhuset (jag bl a) medan resten av klassen är på Huddinge sjukhus. 

Efterrätt efter födelsedagsfirande!
Jag och Stella (Fredriks brorson) på Stocken på påskafton

Nu ska vi ta en promenad till Hemköp innan nästa pluggpass!