Tenta och immunologi

Hej! De senaste dagarna har bestått av mycket pluggande inför tentan som var igår. Den kändes okej men det är svårt att veta. Efter tentan hade jag och Linnéa myskväll och idag började vi en ny kurs. Nu har vi gått igenom hela den friska människan och idag började vi med den sjuka människan och immunologi. Dagen var väldigt seg faktiskt eftersom föreläsaren inte var speciellt bra.. 




Imorgon har vi föreläsningar hela dagen och på eftermiddagen åker jag till Gbg! 

God natt! 

Helgen och sol

Hej! I lördags var jag hemma hos Linnéa och pluggade lite och hade filmkväll med pizza. Igår var jag inne på stan och köpte lite nya kläder inför våren nu. Det var så himla skönt väder så det blev en heldag på stan. På kvällen gjorde jag massor av matlådor mer lövbiffgryta och pasta. 


Idag är jag i skolan och pluggar inför tentan med några klasskamrater. Vi har just nu lunch och sitter ute och äter i solen.

 

Imorgon är vi också lediga så man kan plugga inför tentan på onsdag. 

Vårdcentral och fredag 

Hej! Igår hade jag praktik på vårdcentralen i Sundbyberg/Solna. Det var en helt okej dag men mycket väntetid mellan patienterna. Det var i alla fall några intressanta fall som kristallsjukan och en knäskada. Under kvällen passade jag på att tvätta och plugga en del.  

Idag var vi lediga (instuderingsdag inför tentan) men jag och Frida satt i skolan och gick igenom gamla tentor. Kom hem rätt sent så nu har jag ätit, tittat på skavlan och bara tagit det lugnt under kvällen. Mysigt! 

Folktomt i skolan på en fredageftermiddagen

Det ska tydligen vara något lopp under helgen som startar på KI. 
Filmdags! 

Inlärningspsykologi och PU

Hej! Idag hade vi PU-dag vilket står för personlig utveckling och är obligatoriskt. Idag handlade det om hur vi lär oss vissa beteenden och hur vi ska kunna tillämpa det kliniskt gentemot våra patienter om de ex inte vill ta ordinerade läkemedel eller träna. Efter skolan satt jag och Frida och gick igenom en gammal tenta och sen åkta jag hem och hade en liten spakväll. Mys!

 

IMG_1772IMG_1774

IMG_1775
När det gäller att spela datorspel istället för att plugga handlade det om att det är det som funkar bäst i stunden för mig, då slipper man tentaångest och man mår bra för stunden. Kortsiktigt tänkande istället för långt! Samma sak gäller varför man äter onyttigt, inte tränar, inte går och lägger sig i tid etc.. 
IMG_1776
En intressant tanke om att ”gott självförtroende” är en ihopsättning av massa olika faktorer som man tillsammans kan kalla för gott självförtroende. Men om man ska förklara vad det egentligen är så upprepar man bara samma sak. Ex: gott självförtroende är att kunna hålla tal och se säker ut -> detta gör jag för att jag har bra självförtroende –> vilket egentligen är att man kan hålla tal och se säker ut. Lite flummigt men intressant! 

Samma sak gällde vid diagnosen depression. Där definieras depression som bl a störda sömnvanor, äter för mycket/för lite, suicidtankar mm. Detta kan då INTE förklaras pga en depression utan det är bara namnet på alla dessa symtom tillsammans!

IMG_1777

IMG_1778
Många känslor är medfödda men vi lär oss senare i livet att associera dem till andra saker än de mest primära. 
IMG_1780
Här pratade vi om klassisk betingning. Med det menas med att om en hund hör en klocka ringa precis innan den får mat och detta upprepas flera gånger så kommer tillslut hunden att börja dregla när den hör klockan ringa (utan att den har hunnit få mat). Klockan har då blivit betingad. 

Detta menade läraren händer för oss människor varje dag. Han frågade oss varför vi gillar våra partners och en svarade ”för att han är snäll, säger gulliga saker till mig”. Läraren menade då att detta ger en känsla av välbehag hos oss som vi förknippar med den här personen eftersom det var han/hon som sa det. Om ens partner istället tjatar och är sur hela tiden kommer vi snart ändra vår syn på vår partner då vi förknippar hen med en tråkig och olustig känsla pga tjat.

IMG_1782

IMG_1783
Detta var intressant att höra och stämmer in väldigt bra! Ex alla rökare vet att de är farligt att röka men de röker ändå, trots att de har fått informationen många gånger. Detsamma gäller att inte träna, äta ohälsosamt mm. Det som gör att man med större chans håller ett nyårslöfte/kommer igång att träna/sluta röka är att man börjar det nya beteendet och själv känner att man mår bättre av det. Det är det troligare att man börjar och fortsätter träna, trots att det kan hjälpa att bli informerad om fördelar/risker om man inte gör det för att få en spark i baken och starta. 
IMG_1784
Här är ett exempel på rökning. Man får ett röksug -> tänder cigaretten -> blir av med röksug, känner sig avslappnad -> (på lång sikt:) risk för cancer, KOL, gula tänder, dyrt mm. I detta exemplet så vet personen om att det inte är bra att röka men tänder ändå en cigarett för att den kortsiktiga konsekvensen av beteendet är att röksuget minskar, man slipper stå emot en impuls (vilket är jobbigt) och man blir avslappnad. Även om de långsiktiga konsekvenserna (cancer, KOL, hjärtkärlsjukdom, dyrt mm) är betydligt värre än att ha nikotinabstinens, röksug och inte vara avslappnad så har personer en förmåga att endast tänka på det kortsiktiga. Men det går att övervinna detta!
IMG_1786
Olika sätt att få personer att ändra sitt beteende (barn, patienter, sig själv mm). Ett exempel föreläsaren gav här var att om man själv vill börja träna så kan man göra ett X i sin kalender/lägga en sten i en burk/rita ett rutnät och kryssa i för varje gång man tränar. Därefter sätter man ett långsiktigt mål att ex när man har 10 kryss så får man köpa ett par nya skor. Vid barnuppfostran kunde man istället sätta ett klistermärke på ett papper varje morgon barnet var färdig i tid och inte tjatade. Vid ex 10 klistermärken skulle man gå på bio eller något annat roligt. 

 

IMG_1787
Exempel: att man säger till sig själv att man inte får titta på TV under kvällen om man inte tränar. 
IMG_1788
Exempel: inte låta barnet tjata sig till något vilket då kan ändra barnets beteende 

IMG_1789

IMG_1790
Exempel: Om en patient blivit ordinerad att träna 3 ggr/vecka men berättar att hen endast tränat 1 gång. Då ska man fokusera på att fråga hur det kändes under och efter träningen istället för att prata om de träningar som hen missade. 
IMG_1791
Används mycket vid sömnstörningar. Då ska man aldrig vara i sängen förutom när man ska sova. Om man inte har somnat på 10-15 min så ska man gå upp och göra något annat tills man blir trött igen och går och lägger sig. Detta för att sängen endast ska förknippas med sömn och inte att man förknippar den med ångestkänslor, plugg mm. 
IMG_1792
Jag tyckte den här var lite klurigare att förstå men ett exempel var: en patient kommer till läkaren väldigt ofta och läkaren frågade tillslut om patienten var där för att hon kände sig ensam, och föreslog att hitta på andra aktiviteter där man kan träffa folk.  Det handlar om att hitta den bakomliggande orsaken till beteendet! 

IMG_1793

Det blev ett långt inlägg idag, hoppas någon orkade läsa det! Imorgon ska jag på praktik till vårdcentralen igen så nu ska jag gå och lägga mig. God natt!

MR-kamera och lab 

Hej! Idag var vi först på Karolinska sjukhuset på MR-centrum och hade genomgång av hur en MR-kamera fungerar. En fejkpatient fick sin hjärna scannad så vi fick se hur bilderna ser ut och det var ju kul! Den MR-kameran som var där kostade 20 miljoner att köpa in..  Därefter gick vi tillbaka till skolan och hade en lab där vi tittade på olika EEG-registreringar från hjärnan. Efter lunch satt jag kvar i skolan och pluggade lite med några klasskompisar och under kvällen har jag bara tagit det lugnt och tittat på Parneviks.

Bild från Google på hur en magnetresonanskamera ser ut!

Helgen och Gbg

Hej! Det har inte blivit så mycket bloggande de senaste dagarna direkt.. 

Förra veckan på torsdagen hade vi föreläsningar och efter det gick jag och Linnéa ut och åt sötpotatispommes på Burgers and Beers och spelade sedan biljard. På fredagen hade vi föreläsningar och på eftermiddagen åkte jag till Gbg! 

Helgen i Gbg var jättebra som vanligt! 

Idag hade vi föreläsning på förmiddagen och sedan satt jag och Frida kvar och gick igenom förra veckans föreläsningar.

En intressant studie som visade att när en patient fick lugnande eller smärtlindrande läkemedel av en sköterska skattade de sin ångest/smärta lägre efteråt, än när patienterna fick de via en pump (ej av en person).



Om ADHD.





Tacomys hos Fredrik! 


Gjorde många matlådor med flygande Jakob så räcker det några dagar framöver, mums! 

Cellslöjd och sömn

Hej! Idag hade vi en lång dag i skolan med många föreläsningar om stress, sömn, dygnsrytm och autonoma nervsystemet. 

Den här studien visar att de som upplever mer stress har lättare att bli förkylda.

I pausen tittade vi på T1ornas cellslöjdsutställning där temat ögat. 



Det var en rätt intressant förläsning om dygnsrytm och sömn. Vi har ju vår egna rytm men de senaste 100 åren har vi förskjutit den framåt med ca 4 h pga vi har lampor, tv och mobiler tända på kvällen. När det blir mörkt produceras det melatonin i hjärnan vilket gör att vi sover, men eftersom man oftast kollar på mobil eller tv innan läggdags är det nu svårare att somna och det dröjer längre. 


Man kan själv flytta sin dygnsrytm med ca 2 h! Och för att man ska ha en fungerande dygnsrytm måste man komma ut och få se dagsljus, helst 2 h om dagen, då dagsljus är flera tusen gånger starkare än ljuset inomhus. En annan intressant sak var en studie som visade att alla som campar i en vecka (även morgontrötta människor) ställer om sin dygnsrytm så att den följer solens rytm! Morgontrötta människor ställde om den ca 2 h bakåt utan problem. 


Nu ska jag gå och lägga mig, god natt!