Hörsel och fika

Hej! Idag hade vi föreläsningar och hörselsystemet och visuell perception. Efter lunch hade vi en lab där man skulle testa syn på en i gruppen och även titta in i ögonbotten efter att man fått pupillvidgande. 

Efter skolan gick vi till ett mysigt fik i närheten och de andra åt semlor och jag tog en kokosboll. 

Under kvällen har jag pluggat lite och tittat på mobilskal men inte hittat något.. nu ska jag strax sova, god natt!

Hörselsnäckan och balansorganet som sitter i innerörat
Vår hjärna har en tendens till att se ansikten

Olika strukturer man kan se när man tittar in i pupillen. Man ger först pupillvidgande och sedan tittar man in med oftalmoskop. Till höger står även olika sjukdomar där man kan se symtom i ögonbotten (på näthinnan) som ex vidgade blodkärl, svullen ögonnerv mm.
Som man ser rätt tydligt så fick Linnéa pupillvidgande..

Mysfika!

Gbg och tentasvar

Hej! I fredags åkte jag till Gbg efter en föreläsning på förmiddagen. Det var jättemysigt i Gbg som vanligt med massa god mat och träffa familjen. Bytte även ut min mobil så nu har jag en bra kamera igen! 

Idag hade vi föreläsningar på förmiddagen om synen vilket är rätt krångligt. Jag hämtade även ut anatomitentan som är färdigrättad nu. Efter lunch satt vi gruppvis och gick igenom ett patientfall som ska vara klart tills på torsdag. Efter skolan gick jag en snabbis till gymmet och under kvällen har jag ätit, kollat på serie och pluggat lite. Nu ska jag strax lägga mig, god natt! 

Tappar och stavar i ögat. Tappar tar in färger och stavar används vid mörkerseende.

Det är inte något vidare väder i Sthlm just nu..

Anatomitentan med svar. Den var riktigt rolig faktiskt!

Huddinge och vårdcentral 

Hej! Igår hade vi ”personlig utveckling” på Huddinge sjukhus. På förmiddagen handlade det om sexuell hälsa och på eftermiddagen gick vi igenom olika patientfall med lite mer besvärliga situationer. 

Idag var vi på praktik på vårdcentralen i Sundbyberg igen. Det var rätt få patienter idag och mer prat om olika sjukdomar och behandling. 

Imorgon har vi föreläsning på förmiddagen och sedan åker jag till Gbg över helgen, äntligen! 


Ett av patientfallen

Fint utsmyckat på t-centralen!

Snö och nervsystem

Hej! Vaknade upp och blev förvånad över att det var helt vitt ute igen.. ingen vår än i alla fall! 

Hade föreläsningar om nervsystemet idag innan lunch och efter lunch var det ett patientfall där en person kom och pratade om sin nervsmärta. 

Efter skolan gick jag en sväng till gymmet och sedan och handlade i närheten. Där var flera vägar avspärrade och hur många poliser som helst. Hörde att det var något statsbesök från Kanada tydligen. 

Under kvällen har jag pluggat lite och tittat på Parneviks. Imorgon ska vi till Huddinge sjukhus och prata om psykologi tror jag. 

God natt! 


Muntlig dugga och lax

Hej! Dagen började med en muntlig dugga om nervsystemet. Man fick varsin fråga utdelad till sig som man skulle redovisa, vilket gick bra. Efter lunch hade vi föreläsningar om somatosensorik (tror jag det kallades..) som var lite svårt att greppa vad det handlade om. 

Under kvällen gjorde jag lax i ugnen och fyllde på till all vitkålsgratäng som jag gjorde i helgen. Nu är det sovdags, godnatt!

Söndagsplugg och promenad 

Hej! Idag tog jag en långpromenad runt Hammarbybacken, Hammarby sjösta, runt Gullmarsplan och i området där vi bor. Gick inte vilse en enda gång förrän jag gick runt i området runt huset där vi bor.. 

Under kvällen har jag pluggat inför en muntlig tenta som vi har imorgon om nervsystemet. 

Nu ska jag strax gå och lägga mig, god natt! 

Hade tänkt gå upp för Hammarbybacken men det var fullt med snö och barn
Sötaste grannkatten
Två rådjur stod och åt morötter vid trottoaren

Vinkväll och vitkålsgratänger

Hej! Igår hade vi några föreläsningar på förmiddagen om synaptisk transmission och plasticitet inom nervsystemet. Vi slutade tidigt så eftet lunch satt jag och Frida kvar en stund och pluggade. Efter skolan gick jag till gymmet och körde på löpbandet ett tag innan det var dags att åka hem och göra sig iordning inför vin- och ostkväll hemma hos mig och Elsa! Det var jättemysigt och väldigt gott alltihop.

Idag åkte jag in till stan och handlade lite småsaker innan jag gick till gymmet på Skanstull och tränade. Under eftermiddagen har jag stått i köket ett bra tag och stekt lax och gjort vitkål- och morotsgratäng. Det tog sin lilla tid men blev jättegott! Nu ska jag placera mig i soffan framför datorn och kanske titta på Melodifestivalen eller något annat kul! 

Här pratade föreläsaren om vad som finns på vesiklarna (som innehåller transmittorsubstanser som ex dopamin, acetylkolin..) som är med i nervcellerna signalering
Fredagsplugg
Köpte blåbär på marknaden på Hötorget
Lax och gratäng på avsvalning
1 av 2 gratänger!

Lab och laxgryta

Hej! Idag hade vi en laboration på eftermiddagen om aktionspotentialer som var rätt lätt och gick fort vilket var skönt. Just nu håller jag på och tvätta och har passat på att städa mellan vändorna ner i tvättstugan.


Igår gjorde jag en laxgryta som jag tänkte lägga upp receptet på. Den var superenkel och blev jättegod! 


Jag hackade och stekte morötter, haricot verts och sugarsnaps. Stekte därefter två laxfilér och la i grönsakerna, en burk lättcréme fraische och runt två matskedar chilisås. Kryddade med mycket aromat, salt, peppar och vitlök. Stekte sedan lite pinjenötter och strödde över. Blev smarrigt!