Stress, plugg, tvätt

Hej! Slänger upp ett kort inlägg eftersom jag borde gå och lägga mig typ nu, eller för två timmar sedan. Har en helt galen vecka i skolan med hur mycket som helst att göra; seminarium, laboration, laborationsredovisning, föreläsningar, projektarbete (gigantiskt!!) och däremellan hinna plugga på tentan som är nästa vecka. Puh.

Veckan började med att en hund bajsade bredvid mig på golvet på tunnelbanan 20 min innan jag var framme vid min hållplats, och jag tror att resten av veckan kommer bli ungefär lika trevlig som den åkturen.

Screenshot at apr 24 19-05-07
Veckans schema. 

IMG_6685

IMG_6686
Från den extremt långa och tråkiga laborationen igår. Handlade om att separera olika fettsyror från blod men efter 8 timmar fick vi ändå inget resultat. Fortsättning följer.. 

Aja, jag har i alla fall fått min mobil igen, jag har tvättat, bäddat om, fyllt på kylen med matlådor och snart (?) är det helg vilket betyder GBG!

Sittning och plugg

Hej! Igår var jag på sittning på skolan igen och det var väldigt roligt. Var hemma hos en klasskamrat innan sittningen och sedan åkte vi till skolan runt 18. Sittningens hemliga tema var årstider och jag satt vid kräftskivebordet haha. De som anordnade gårdagen hade hyrt in en cateringfirma så det var god mat för en gångs skull! Efter sittningen började ”eftersläppet” när vem som helst får komma till lokalen och det blev väldigt lyckat. Dansade hela natten och idag var jag lite seg.

IMG_6649

IMG_6666
Karolinska Institutets spexgrupper kom och uppträdde för oss, så himla duktiga och roliga! 

IMG_6671

IMG_6673
Rena lyxmiddagen
IMG_6674
Ett luciatåg på köpet
IMG_6677
Jag och Linnéa 

Idag gick jag och Linnéa till Studentpalatset där studenter kan sitta och plugga. Har sjukt mycket att plugga in nu den kommande veckan så det kommer bli tufft.

Trevlig söndagskväll!

 

 

Torsdagstacokväll och kolesterol

Hej! Igår kväll efter vi var i Huddinge åkte jag hem till Frida och vi hade tacokväll tillsammans med Ann-Caroline. Så mysigt och gott! Fick även lära mig att dricka rött vin då jag tydligen är vuxen nu.

IMG_5666

Frida är från Västerås och Ann-Caroline från Östersund så vi har en härlig blandning av dialekter. Jag höll på att skratta ihjäl mig när jag fick reda på att motsvarigheten till Västnytt heter Tvärsnytt i Västerås, och Mittnytt i Östersund!

Idag hade vi först introduktion till nästa moment som är lipidmetabolismen (fettnedbrytning) som dels kommer på tentan och som vi även ska göra ett stort projektarbete om. Därefter påbörjade vi projektarbetet och sedan hade vi en labföreläsning om nästa lab som är på måndag.

Nu ska jag ta helg och inte plugga mer idag, trevlig fredag!

Handledarträff + Huddinge

Halloj! Har inte haft tid att uppdatera här på några dagar så ni får en liten resumé i efterhand. I onsdags pluggade jag och min basgrupp på förmiddagen och på eftermiddagen fick vi träffa vår handledare för första gången. Hela klassen är indelad i basgrupper om fyra personer som alla blir tilldelade en handledare som ska följa oss under hela utbildningen. Vår handledare är ortoped på Karolinska och verkar vara kanonbra! Vi ska träffa henne en dag varje termin och reflektera under över ens utveckling, mindre starka och starka sidor. Utöver det ska vi även gå med henne en dag på sjukhuset varje termin, antingen på mottagning eller operation beroende på vad man själv vill. Det ser jag fram emot! På kvällen prövade jag ett nytt pass på gymmet som hette cirkelfys som var riktigt bra och träningsvärken sitter kvar än.

Igår var jag i Huddinge där vi först hade tre timmars övning i patientkommunikation. Det var väldigt intressant och givande. Första delen av ett patientmöte bör läkaren sitta tyst och lyssna för att man får den viktigaste informationen då vilket vi fick öva på. Man ska även bekräfta och sammanfatta patienten för att få dem att berätta så utförligt som möjligt och skapa ett bra förtroende. Jag tyckte det var lite svårt för jag vill ju gärna fråga så mycket på en gång om symtom och liknande.

IMG_5652
Ett av patientfallen. De små lapparna är ”verktyg” som man ska använda sig av.

Därefter hade vi praktiska övningar med venprovtagning, reflexer, blodtryck, öronundersökning och halsprov. Detta var ju jätteroligt och äntligen fick jag sticka i lite vener igen!

IMG_5664
Linnéa som stack mig för första gången! 

Rolig och givande dag!

Födelsedag i Sthlm

Hej! Idag fyller jag 23 år och spenderade dagen på skolan med att plugga. Firade även med en glass i skolan och fick god choklad av Elsa, så gulligt!

Imorgon ska jag och min basgrupp träffa vår handledare som är en ortoped från Huddinge sjukhus. Henne kommer vi ha resten av utbildningen här så det ska bli kul att ses!

Screenshot at apr 19 09-47-27

Läste också att prins Carl-Philip och Sofia fick en son idag, vilken passande dag!

God natt!

Helgen i Gbg och kolhydratlab

Hej! Har haft en jättemysig och lugn helg i Göteborg. Träffade familjen och käkade tårta och god mat x2! Så nu har jag laddat upp med ny energi inför de kommande veckorna här i Stockholm..

IMG_5631
Tog en frukost på favoritstället i Majorna
IMG_6619
Mums!

 

Fick lämna in min mobil i Göteborg eftersom det kommit damm innanför glaset framför kameran. Under tiden har jag en annan utan något minne så därför kan jag inte ta några bilder på några dagar.

Idag hade vi en till lab där vi skulle mäta blodsockret vid fasta och efter glukosbelastning hos en person i gruppen, och laktat (mjölksyra) hos en annan före och efter ett kort cykelpass. Var rätt roligt förutom att ett av resultaten diffade en del, men men!

13054776_10157025505985314_464065450_o

Imorgon är det den 19/4 och jag blir hela 23 år. Dagen ska spenderas på en sammanfattande föreläsning om kolhydratmetabolism, spännande!

God natt!

Hornstull och labredovisning

Igår var en tung dag i skolan. Hade dålig seminarieledare och jag blev bara mer och mer förvirrad ju längre dagen gick om det vi skulle lära oss.. Aja, på kvällen träffade jag Hamphus, Lisa och Leon och käkade middag på en bra thairestaurang vid Hornstull. Fick flera poäng på kändistävlingen som jag och Amanda har då jag såg både David Hellenius och Kakan haha.

Idag var en bättre dag då vi hade ett bra seminarium om citronsyracykeln och elektrontransportkedjan. Därefter hade vi en föreläsning om nästa laboration vi ska ha på måndag, och sedan var det dags för labredovisning som jag och gruppen blev godkända på. Skönt! På kvällen har jag bara pluggat och packat inför Gbg-trippen imorgon!

 

IMG_6612
Min standardfrukost – vaniljkvarg med müsli och jordgubbar, mmm!

IMG_6614

IMG_6602
Min söta granne 

 

 

Intro avsnitt 4

Hallå! Idag hade vi introduktionsföreläsning om ämnesomsättningen och resten av dagen satt vi ute och pluggade i solen. Jag blev t o m lite bränd i pannan och fräknarna tittade fram!

IMG_6588IMG_6598IMG_6599

På kvällen lagade jag ett lass med spagetti och köttfärssås och pluggade en del. I den här delen av kursen är det väldigt många olika reaktioner, enzymer mm som ska memoreras och då är min whiteboardtavla till stor hjälp!

IMG_6603

Imorgon börjar dagen med seminarium och sedan är det lite fler föreläsningar och självstudier.  Sov gott!

Quiz och solplugg

Hej igen! Dagen började med att jag gjorde klart quizen i skolans bibliotek. Vi hade till kl 11.00 på oss att lämna in, annars får man ha en ”munta” som är ett muntligt test med en lärare, vilket jag helst slipper.. Resten av dagen satt jag ute och pluggade med några klasskompisar i solen. Så himla skönt väder idag, runt 12 grader och strålande sol!

Imorgon börjar vi med den ”fruktade” delen av kursen, avsnitt 4 – ämnesomsättningen. Från och med nu kommer vi knappt ha några föreläsningar utan ska läsa in nästan allt på egen hand och sedan bli förhörda/diskutera på seminarium fram till tentan. Den här veckan kommer det främst handla om kolhydraters nedbrytning och omvandling till energi, bl a via glykolysen, glukoneogenesen och citronsyracykeln.

Veckan ser ut såhär:

Screenshot at apr 11 21-47-50

Och det jag ser framför mig just nu är det här:

IMG_6578

Men nu är det snart sovdags!

Hammarby sjöstad

Hej! Igår var jag på en långpromenad i Sickla och Hammarby Sjöstad för att kolla in närområdena. Hammarby sjöstad var himla fint och kändes som en semesterort! Prövade även att åka tvärbanan för första gången haha. De ser precis ut som spårvagnar så jag kände mig hemma!

IMG_6569IMG_6571IMG_6573

Jag gick även upp på Hammarbybacken nu när snön är borta och det kändes ordentligt i vaderna! Utsikten därifrån var jättefin.

IMG_6555IMG_6553IMG_6568IMG_6562

Därefter prövade jag ett pass på gymmet som heter Body Attack som var sjukt jobbigt. På kvällen öppnade två obligatoriska quiz på internet som vi skulle göra innan kl 11.00 idag så de började jag med. Det ena handlade om magtarmkanalens absorption, motorik, sekretion och anatomi vilket var ganska intressant och roligt. Det andra var ett histologiquiz med mikroskopibilder på olika delar i magtarmkanalen som var svårare. Annars hände det inte allt för mycket igår!