MTR och påsklov

God morgon! Sitter på tåget mot Göteborg och ska vara framme om ca 45 min. Det känns härligt att veta att jag ska vara här i 1,5 vecka nu istället för två dagar! Däremot kommer jag behöva plugga en del men det är ingen fara. Missar tyvärr en föreläsning idag men håller på att gå igenom den här på tåget.

IMG_6202

Igår hade vi föreläsningar och sedan fick vi en introduktion till labbet där vi ska genomföra tre labbar under den här terminen.

IMG_6189

Ikväll ska jag och Fredrik till pappa och Lotta och på lördag ska vi åka upp till Carola och Jörgen på Orust, annars har vi inte så många planer än så länge.

GI-kanalen och mikroskopering

Idag har det varit en lång dag igen i skolan. Några föreläsningar på förmiddagen, lunch, mikroskopering och sedan lite mer plugg och repetition av föreläsningarna. Idag har fokus legat på tunntarmen, tjocktarmen, levern, gallblåsan och bukspottskörteln. Detta avsnittet är väldigt intressant och kul att plugga in faktiskt, till skillnad från exempelvis biokemin.

Har börjat packa ner vad jag ska ta med mig hem på torsdag men det är svårt att veta hur vädret kommer att vara här efter påsken. Idag snöade det ju hela dagen?! Nu ska jag gå igenom powerpointen inför imorgon och sedan gå och lägga mig tidigt, igen!

En trött måndag

Hej! Inatt sov jag knappt någonting vilket gjorde att dagen har känts väääldigt lång. Vi började med föreläsningar imorse om GI-kanalens anatomi. Efter lunch tittade vi i mikroskop på olika delar av magtarmkanalen och skulle identifiera vad det var vi såg. Det är väldigt roligt men klurigt att hålla reda på alla olika typer av celler, cellager, körtlar, bindväv mm. Därefter var vi inne i dissektionssalen igen och tittade och kände på flera donatorers olika organ. Det är riktigt intressant och det är alltid massor av saker som man blir fascinerad över, ex hur stark och tålig aortan är! Den känns nästan på samma sätt som en trädgårdsslang. Och hur långt upp organen sitter i buken, i själva ”magen” är ju nästan bara tarmar medan resten ligger packat under bröstkorgen. Att få hålla och titta in i hjärtan och se de olika klaffarna är också väldigt häftigt. Det enda som är lite jobbigt är den väldigt speciella lukten som är där inne, men iden vänjer jag mig säkert vid snart!

Annars så har det varit kallt och regnig här hela helgen vilket inte är så kul. Jag hoppas på att jag kan ta hem de varmaste kläderna nu under påsken och ta upp lite vårkläder. Nu ska jag laga lite mat och gå och lägga mig riktigt tidigt för att ta igen massa sömn.

IMG_6125
Bild från tidigare i veckan.

 

 

Underbar helg

Hej! Har haft en så himla bra helg, synd att den redan är slut. I fredags kväll mötte jag Fredrik på centralen sen gick vi och käkade på Burgers and Beers på Sankt Eriksplan. Jättegott och trevligt ställe!

IMG_6129
Marabou-milkshaken var också helt ok..

Igår gick vi runt på stan hela dagen och käkade tacos hemma på kvällen och tittade ikapp på Ung och bortskämd och Parneviks. Idag tog vi det rätt lugnt, gick lite på stan och åt på Vapiano innan Fredriks tåg gick.

IMG_6169

IMG_6164

Imorgon är det dags för skola igen och på torsdag åker jag hem till Gbg för lite efterlängtat påsklov!

Ny kurs och dissektion

Hej! Idag började vi en ny kurs med lite genomgång av upplägget och medicinsk historia. Vi kommer läsa om matsmältningssystemet nu fram till sommaren och ha en sluttenta på den här kursen plus den förra i början på juni. Idag fick vi även vara inne i dissektionssalen för första gången och titta på organ och en donator. Väldigt intressant och spännande.

IMG_6110
Tog en promenad på håltimman och vi hittade den här lilla byggnaden bakom skolan. 
IMG_6113
Tog en promenad hemåt och gick förbi det här fina skyltfönstret! Fyndigt namn också. 

 

Soool

Ville bara lägga upp några härliga bilder från dagens fina väder. Och en gruppbild!

IMG_6059
Min basgrupp som vi blev indelade i redan första dagen och kommer vara i de kommande fyra terminerna. 

IMG_6035

IMG_6038
Lunch i solen! Hade lagt besticken finare om jag hade sett vad jag tog kort på. 
IMG_6063
Hoppade av tunnelbanan i gamla stan och tog en promenad hem, så härligt att se massa folk ute i solen. 

IMG_6067

Dissociativ amnesi och hjärngodisar

Idag hade vi utställning i skolan där temat var demenssjukdomar. Vår grupp valde dissociativ amnesi som ämne och gjorde en riktig tidslinje över en fiktiv persons liv, och sedan en tidslinje från hens perspektiv.

IMG_6045

IMG_6042
Om man kom ihåg de livshändelser som ”Kim” hade glömt vann man godis, vilket lockade de flesta besökarna. 

IMG_6049IMG_6050

Gruppen som vann pris för mest informativa och kreativa skapelse var denna. De hade tipspromenad, förträngda blodkärl, poesi och en hjärna man kunde titta in i. Jättebra gjort!

IMG_6053IMG_6051

IMG_6054
Hjärngodisar

Och några av de andra bidragen:

IMG_6057IMG_6056

IMG_6058
”Demenssimulatorn”. Här fick man gå in med hörselkåpor, handskar och simglasögon och utföra några uppgifter. Det skulle symbolisera en vardag hos en person med demenssjukdom. 

Det har varit skönt att få arbeta lite kreativt och inte haft något att plugga på dessa två dagarna, men imorgon börjar en ny kurs; biokemi.