Flytt och sightseeing

Idag hjälpte min kusin Kristoffer mig att flytta över resväskorna till den lägenheten jag ska bo i hädanefter i Hammarbyhöjden. Hans moster + man som var i närheten körde över oss vilket var väldigt skönt. Renoveringen i lägenheten är klar och det saknades bara några få saker som handtag och lampor.. Rummet är jättemysigt, kommer lägga upp bild på det imorgon då jag flyttar in på riktigt! Därefter tog vi tunnelbanan till T-centralen och hoppade av där för att ta en långpromenad så att jag skulle lära mig hitta lite i stan. Vi gick bland annat till Kungsträdgården och upp förbi Östermalm. Var rätt kallt men skönt att komma ut och få frisk luft!

Nu har vi ätit thaimat och ben n’ jerrys till efterrätt så nu kan jag gå och lägga mig nöjd och glad!

IMG_5353

IMG_5356

IMG_5358
Dramaten

IMG_5359

IMG_5361
Var tvungen att smygfota världens sötaste hund som åkte runt i en korg!

IMG_5365

Amphioxdag

Igår var det full rulle från morgon till nästa morgon. Klockan 9 samlades vi i skolan och åt frukost som MF bjöd på. Temat för dagen var ”B-kändisar” och vårt lag blev tilldelade ”Expedition Robinson”. Just det temat var lite svårt när det var 0-gradigt ute men vi fick göra så gott det gick. Därefter fick vi instruktioner över hur dagen skulle se ut. På ett papper stod olika ledtrådar till olika platser där en av de äldre kurserna skulle stå och hålla i olika uppdrag. För mig som inte är härifrån så var det inte helt lätt att förstå vissa av dem, men hade ju några erfarna stockholmare i laget! Vi fick även ett papper med olika ”mini-missions” som man skulle tolka och fota eller lägga upp bild på.

IMG_5276.jpg

Vi hann runt till alla ställen där det bland annat var karaoke, finprovsmakning (där jag tyvärr fick smaka två olika sorters fiskrom och mådde illa ett bra tag efter), några lekar och spel. Vid plattan skulle man spräcka ballonger men vi hann aldrig så långt då två polisbilar kom farande eftersom de blivit larmade om en pågående skottlossning.

IMG_5278

Efter att ha åkt/gått runt över halva Stockholm åkte vi tillbaka till skolan och fortsatte med några tävlingar och sedan var det slut för dagen. Kl 18 började sittningen på kvällen vilket var jätteroligt. Maten var god och underhållningen var väldigt bra. Olika utskott från Medicinska Föreningen kom och showade för oss och ville locka oss att ansöka till dem. Det var även prisutdelning för bästa lag osv. Efter middagen bytte vi lokal till en annan där de äldre kurserna hade haft sin sittning. Alla amphioxer fick stå i rampljuset på scenen för att bli utbuande av de äldre då vi tydligen var värdelösa små blötdjur.. Därefter kom någon äldre man med mantel fram till podiet och sa att han tycktes se lite hjärnaktivitet och att vi borde få en chans att bli antagna som termin 1:or. Därefter fick vi skåla i punsch och sjunga lite sedan öppnade baren och dansgolvet där ett liveband spelade hela kvällen. Hade en jätterolig kväll/natt men det är alltid lika omständigt att ta sig hemåt då alla vanliga bussar slutar gå på kvällen och man får pussla för att komma hem.

IMG_5285
De hade inte råd med Guldbaggegalan så därför fick det bli Skalbaggegalan 2016. 

IMG_5288

IMG_5286
God förrätt. Till huvudrätt var det kyckling med potatissallad och sallad men det hann jag inte ta kort på för jag var så hungrig.  
IMG_5289
Lite underhållning av Corpus Karolina som är en av spexgrupperna på KI. 

IMG_5294IMG_5348

IMG_5347
Åstadkom 8700 steg mellan 00-02.24 vilket inte var dåligt! Det blev en del dans under kvällen.   

Nu är nollningsveckorna snart slut vilket är rätt skönt, och vår första ”riktiga” kurs i biokemi börjar på torsdag. Imorgon ska vi till Läkarsällskapet någonstans i stan, får kolla upp var under kvällen, för att lyssna på dem och ställa frågor.

 

 

Teambuilding

Härliga fredag! Idag var vi på KI Huddinge sjukhus och hade föreläsning och seminarium om teambuilding och ledarskap. Föreläsaren var väldigt duktig och gjorde det intressant.

Huddinge sjukhus var inte direkt det roligaste jag sett, helt grått och trist med massa ombyggnationer överallt.

Strax ska jag ner i tvättstugan och tvätta, därefter ska jag bara ta det lugnt. Imorgon är det ”aphioxdag” med sittning på kvällen. Kommer börja klockan 9 på morgonen i skolan med massa tävlingar och uppdrag, vilket kommer pågå fram till eftermiddagen. Vid 18 börjar sittningen så det blir nog en lång dag. Det är tydligen tradition att ha en ”ceremoni” när vi amphioxer (som också är något slags ryggradslösa blötdjur) äntligen blir T1:or!

IMG_5269
Ett berg på ett torg vid KI Huddinge. 

IMG_5271

IMG_5272
Det var så himla fint ljus ute när jag var på väg hem! 
IMG_5273
Ca 5 min senare. #nofilterneeded 

HLR

Idag var jag på kurs i grundläggande HLR på Karolinska Sjukhuset. Vi fick varsin Mini-Ann att ta med hem och öva på också, så det var ju generöst! Platsen i resväskorna blir bara mindre och mindre för varje dag.. Prövade en god thaibuffé i skolan som var kanongod! Därefter satt jag kvar med några andra och pluggade inför nästa kurs som börjar om en vecka. Vi har blivit förvarnade ett antal gånger över hur tungt det kommer bli så jag försöker plöja igenom så mycket kemi det går nu innan den drar igång.

Har precis bokat tågbiljetter hem över påsk! Har självstudier då så det passar ju väldigt bra. Kommer vara hemma i Göteborg mellan 24/3 – 3/4 så det blir en lång ”semester” 😀

Till helgen kommer jag förhoppningsvis flytta in hos den tjejen jag ska bo med resten av terminen. Hon har renoverat lite i lägenheten så vi får se om färgen hinner torka innan söndag, annars blir det måndag. Trivs jättebra här i Vasa hos kusinen + hans flickvän men det ska bli skönt att kunna packa upp väskorna ordentligt och bre ut sig mer 🙂

 

Har använt orden ”svale” och ”tyken” flera gånger här i Estocolmo och jag blir lika förvånad varje gång ingen förstår vad jag pratar om. Det är ju så bra ord!

IMG_5253
Här är Mini-Ann med en fullt fungerande mobil och defibrillator! 
IMG_5251
Här är en del av nybygget på Karolinska sjukhuset. Ser väldigt pampigt ut, men prislappen har gått på mer än vad det gör för 10 stycken tyska sjukhus! 
IMG_5252
Man kan tro att det är varmt här men ICKE. Idag har det blåst så benmärgen isade. 
IMG_5249
Lite papperskaos. Är så himla nöjd över mina fina pennor jag köpt på Akademibokhandeln. De är jättebra bläckpennor som man kan ”sudda” bort om det blir fel. Köpte tre stycken i olika fina färger. Råkade även köpa tre överstrykningspennor som man också kan sudda ut.. Lycka!!  

 

Konst och vetenskap

Dagen började med högläsning från författaren Agneta Pleijel ur Drottningens chirurg vilket var trevligt. Dock har den blivit recenserad som ”den äckligaste boken under hela hösten” men vi fick i alla fall varsitt exemplar med oss hem. Därefter var det livemusik av några ur ”A Scalpella” som är Medicinska föreningens musikorkester + bullar och kaffe. KI snålar verkligen inte på fikat för oss som går T1! Efter det var det ett litet skådespel om en patient med njursvikt och hens ansvariga läkare vilket var väldigt intressant.

Resten av dagen spenderades på biblioteket för att göra iordning en presentation som jag ska hålla nästa vecka. Man har blivit tilldelad tre termer som man ska hitta vetenskapliga artiklar om och redovisa på engelska snart. Mina berömda ord blev ”physiological stress, animal models och chronic disease”.

Imorgon är det dags för HLR på Karolinska sjukhuset och det blir säkert roligt.

IMG_5241IMG_5242

IMG_5248

IMG_5226
Ja här hänger jag på kvällarna.

Experimenten

Senaste två dagarna har varit rätt händelselösa och långsamma. Har haft långa föreläsningar om vetenskap vilket inte är det mest roliga måste jag säga. Nu är snön nästan borta här i alla fall och det är rätt grått och slaskigt ute.

Idag har vi haft seminarier om riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar samt vad föroreningar i städer kan leda till.

Skärmavbild 2016-01-26 kl. 19.50.38.png

maxresdefault

Har skickat in en sammanfattning om vad vi gick igenom idag och nu sitter jag och kollar på SVT Play på Dokument inifrån – Experimenten. Det är en dokumentär om en kirurg som blev anställd på Karolinska Universitetssjukhuset för att transplantera plastluftrör hos patienter med exempelvis strupcancer. Detta har ju inte varit helt lyckat vilket har synts i tidningarna och på TV.. Den är jätteintressant! Just nu finns del 1 och 2 av 3 uppe på hemsidan.

Något som jag och några vänner här har pratat om idag är hur otrevliga busschaufförerna är här! Ingen hälsar och alla bara gapar på passagerarna om de råkar stå för nära dörren eller inte har busskortet redo en halvtimma innan bussen kommer. Det var tydligen inte bara jag som hade märkt detta så det var väl bra. Aja, annars är Stockholmarna här trevliga i alla fall!

Imorgon är det Konst och vetenskap på schemat, därefter ska jag till biblioteket och arbeta med en presentation som jag ska hålla nästa vecka.

Nu är det dags för avsnitt 2 av experimenten, god natt!

Skärmavbild 2016-01-26 kl. 19.19.23Skärmavbild 2016-01-26 kl. 19.19.34

 

Pyjamas-sittning

Igår var det sittning i Medicinska Föreningens lokal i skolan och temat var pyjamas. Före sittningen hängde jag och några andra tjejer hos Frida från klassen. Hon har en superfin katt som gärna ställde upp på bild! Lokalen där middagen skulle vara var jättefin med lysande frigolitrör överallt och massa pynt. Maten var sådär men det var trevligt med massa sånger och lekar. Därefter öppnade baren och dansgolvet. Det stängde vid 01.30 och därefter blev det ett litet stopp på Sibylla på Sankt Eriksplan. Det var lite komplicerat att ta sig hemåt då alla vanliga bussar var indragna, och ersatta av andra bussar som bara stannade på några få ställen, men det löste sig tillslut.

Idag har varit en riktig slappardag. Har repeterat lite kemi, kollat på tv och nu håller jag på att tvätta.

12571044_10153813118752457_802593078_n12570833_10153813118787457_1334317910_n

12607349_10153813118817457_2091897929_n
Några ur kåren som posar

12575983_10153813118842457_518647468_n

Skärmavbild 2016-01-24 kl. 16.37.40
Måndagen och tisdagens schema 

Kollot

I tisdags hade vi upprop på programmet vilket var obligatoriskt.  Jag ska erkänna att jag tyckte det var några skumma typer i klassen, några riktiga redighetsbyxor som ställde sig upp och gapade ut frågor, en person som satt och sov, en som satt med näsan i sin kursbok framför sig och pluggade, en som dukade upp frukost och åt m fl. Efter uppropet kom två stycken från Medicinska föreningen och berättade om lite reformer som skett på läkarutbildningen som kommer träda i kraft för den här terminen, bland annat att godkäntgränsen har höjts från 60 % till 70 %. Detta var ju inte så trevliga nyheter men senare under förmiddagen bad vår kursansvariga lärare att alla som inte var T1:or (termin 1) att ställa sig upp och (nästan) alla underliga människor  stod upp och gapskrattade. Hehehe. Tydligen brukar de lura de nya studenterna för att få oss att börja ifrågasätta allt och alla med en gång, och budskapet att tänka kritiskt gick nog hem hos de flesta! Lyckligtvis är gränsen kvar på 60 % rätt på tentor. Efter lunchmackan var det dags att delas in i gruppor och få reda på vart man skulle åka på kollo. Jag hamnade på Björkö 1 ute i Väddö (?). Tog ca 2 h med buss och sen var vi framme vid några stugor i en snöig skog. Väl framme var det ett späckat schema med massor av lära-känna-lekar och fika. Faddrarna (som är äldre kursare på samma linje) hade ordnat massa spex, quiz och klätt ut sig till temat ”spirituality”. På kvällen var det sittning med trerätters middag och därefter försvann alla bord och det blev dansgolv och limbo. En bra kväll! Inte lika roligt däremot att gå upp några timmar senare och laga frukost. Städade, lekte lite till och hade etikdiskussioner innan bussen åkte tillbaka till Karolinska vid 15-tiden.

IMG_5075
En av tävlingarna på bussresan
IMG_5076
En spåkula
IMG_5081
En av lekarna. Alla grupper fick läsa dessa ord/meningar och på bästa sätt gestalta i en bilder som sedan skulle bedömas. Kul!

IMG_5080IMG_5079

905600_10154478302587995_4590343846442716929_oIMG_5088

Förrätten. Allt var gott utom själva huvudingrediensen; rödbetor.

IMG_5089
Middagen. Ser inte så gott ut på bild direkt men var god!
12615285_10154478288312995_3190439053427709617_o
Min ”avatar-grupp” som kommer vara bestående resten av utbildningen

IMG_5126IMG_5128

KiB

Var på rundtur i biblioteket (KiB) som är otroligt stort och lyxigt! Därefter var den största delen av klassen plus många andra ettor från olika linjer på infopuben för att köpa biljetter till sittningen nästa helg som tydligen ska vara väldigt speciell. Efter en timmes köande och en liten stund inne på puben så fick vi gå på rundtur på Karolinskas område. Sjukt stort och massor av fräscha och smarta salar, grupprum, datorsalar och ”slapphörnor”där man kan plugga.

Åkte hemåt vid 19 och köpte pizza och godis och hade det gött!

IMG_5155

IMG_5157
Knota arbetar på biblioteket
IMG_5153
Så söt!
IMG_5162
Ja honom saknar jag en del..